• El Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha publicat l’informe “Finançament de la militarització i la guerra de fronteres en el Mediterrani. Rànquing de la banca armada 2022”
  • La investigació conclou que companyies asseguradores es troben entre les 44 institucions financeres amb seu a l’Estat espanyol que van finançar, entre el 2020 i el 2022, 12 empreses participants en el negoci de la militarització de les fronteres del Mediterrani. 

El Centre Delàs ha publicat un nou informe que recull quins Estats han contribuït a la militarització de les fronteres del Mediterrani sud durant els últims anys. Aquesta estratègia de militarització es fa efectiva a través d’inversions o d’exportació d’armament. 

La investigació també es fa ressò de les principals institucions financeres espanyoles que participen en empreses que han tingut un paper clau en el negoci de la militarització de les fronteres en el mar Mediterranientre el 2021 i el 2022. 

Vivim un context internacional en el qual centenars de milers de persones es veuen obligades a marxar dels seus països per causes relacionades amb conflictes armats o les conseqüències de la crisi climàtica. Moltes d’aquestes persones són originàries de països africans o de l’Orient Mitjà i juguen la seva vida per arribar a Europa. 

En els últims anys, la Unió Europea ha propiciat una política de tancament de fronteres, augment del material bèl·lic i increment de les capacitats d’intel·ligència, vigilància i reconeixement dels exèrcits. Segons la Gemma Amorós i l’Edu Aragón, coautores de l’informe, quan aquestes persones “arriben als límits d’Europa es troben amb una fortalesa que vulnera els seus drets i les revictimitza”. 

Les coautores afirmen que “les persones migrades perden la vida en el trànsit per diferents països fins a arribar a les nostres fronteres, algunes en els passos fronterers i moltes al mar Mediterrani davant la passivitat i negligència dels països de la Unió Europea”. Segons l‘Organització Internacional per les Migracions (OIM), més de 26.000 persones ja han mort o desaparegut al Mediterrani des del 2014. 

El sector financer i la militarització i la guerra de fronteres en la mar Mediterrània

El Centre Delàs ha pogut demostrar que 44 institucions financeres amb seu a l’Estat espanyol han donat algun tipus de suport financer a 12 empreses del que anomenen “complex militar de fronteres”. Aquestes empreses fabriquen armament o ofereixen a països del Mediterrani serveis amb usos militars fronterers com serveis de vigilància, serveis de manteniment de perímetres fronterers o control de passos fronterers, entre d’altres. 

El suport de les entitats financeres es pot fer a través de diferents operacions que van des del crèdit i el préstec, la compra d’accions fins a l’emissió i compra de bons. En total, 4.679 operacions financeres que suposen un total de 14.308 milions de dòlarsdestinats a aquestes 12 empreses que participen de la militarització de les fronteres dels Estats del Mediterrani sud. 

El Centre Delàs demostra que, a banda de les entitats bancàries, companyies asseguradores també es troben entre les entitats espanyoles que han finançat 12 empreses del “complex militar de fronteres”. 

En la mateixa línia, dos grups internacionals que operen en el sector assegurador apareixen al rànquing del Top 100 de la banca armada internacional. 

Des del 2020, el Centre Delàs incorpora el sector assegurador als estudis de la Banca Armada en publicar un informe que recollia 26 companyies asseguradores que operen a l’Estat espanyol vinculades amb el sector armamentístic. 

L’alternativa existeix. Descobreix l’assegurança ètica i solidària

L’Edu Aragón i la Gemma Amorós, les coautores de la investigació, opinen que “és fonamental deixar de ser clients de bancs, asseguradores i qualsevol institució financera que puguin estar donant suport a empreses que participen de tot l’engranatge que alimenta la militarització i el militarisme de les nostres societats i fronteres, impactant en els drets, vides i cossos de les persones desplaçades i refugiades”. 

Les entitats de les finances ètiques som l’única alternativa possible davant d’aquest escenari. En el cas concret del sector assegurador, el segell EthSI és un certificat que atorga l’Observatori de les Finances Ètiques i que acredita les bones pràctiques del sector assegurador. 

El distintiu en el màxim nivell de registre assegura que les corredories i asseguradores tenim una inversió èticament responsable. D’aquesta manera, les persones podem escollir corredories i productes de companyies que no inverteixen en la indústria armamentista. 

Des d’Arç Cooperativa defensem que també podem practicar el consum conscient en contractar una assegurança i que els diners que les persones avancen per aquest servei reverteixin en projectes i entitats que posen la vida de les persones i els ecosistemes al centre i que treballem per una societat més justa i solidària. 

Foto: Frontex