• El Baròmetre Cooperatiu és una iniciativa de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya que cada any presenta una radiografia de les cooperatives federades.
  • Algunes de les dades reflecteixen la capacitat de resiliència de les cooperatives de treball davant la crisi social i econòmica de la covid-19.

Des del 2014, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) publica anualment el Baròmetre Cooperatiu. Es tracta d’una eina que radiografia els aspectes socials, laborals, formatius i de participació de les cooperatives de treball federades. Alhora, els resultats tenen en compte diverses clivelles com el gènere o la vinculació societària de les persones treballadores. 

En l’edició publicada enguany, el Baròmetre també recull l’impacte de la crisi social i econòmica de la covid-19 a les cooperatives de treball catalanes a través de diferents indicadors, sobretot econòmics i financers. 

La FCTC és una organització empresarial amb orígens gairebé centenaris. El seu objectiu és la creació, el creixement i la promoció de les més de 3.000 empreses cooperatives de treball de Catalunya com Arç Cooperativa. Aquest tipus d’organitzacions duem a terme la pràctica empresarial d’acord amb els valors democràtics i de transformació social. 

La resiliència del moviment cooperatiu

L’impacte de la covid-19 es fa visible amb l’empitjorament d’alguns indicadors respecte a l’any 2019. Amb tot, les dades que recull el Baròmetre mostren la gran capacitat de resiliència de les cooperatives de treball. Aquesta característica del model ja havia aflorat en altres crisis, ja que en aquestes organitzacions socio-empresarials les persones ocupen un paper central per davant del capital.  

Malgrat la duresa i les dificultats del 2020, el 40% de les cooperatives no van haver d’aplicar mesures especials com els ERTO, rebaixes salarials o reduccions de les jornades laborals. Els resultats recullen com la meitat de les cooperatives treball van augmentar la facturació el 2020 respecte a l’any anterior. Al mateix temps, dues de cada tres van projectar una millora de cara al 2021. Destaca l’increment de l’11,5% dels fons propis i de l’1,1% de les aportacions de les persones sòcies. 

Al cap i a la fi, aquests indicadors no fan res més que reflectir en dades alguns dels valors cooperatius: el control democràtic de les organitzacions, la participació econòmica de les persones sòcies de treball, la cooperació amb altres agents i el desenvolupament sostenible. En moments de dificultats, són les organitzacions que vetllen pel benestar de les persones les que són capaces de prendre decisions valentes. 

En el nostre cas, davant la situació d’incertesa generada per l’esclat de la pandèmia, des d’Arç Cooperativa vam dissenyar un pla de xoc per mantenir tots els llocs de feina de les persones sòcies i treballadores, impulsant i fent possible el teletreball sempre que fos necessari. Alhora, vam desplegar una bateria de mesures de suport als nostres clients com l’avançament de part de les aportacions econòmiques solidàries per la transformació social per valor de 60.000 €. Pots consultar les dades i els principals indicadors de la nostra activitat econòmica a la memòria de l’any 2020.