• L’aFFaC organitza la quarta edició del seu curs anual que enguany abordarà l’educació i la sobirania digital des d’una perspectiva transversal i crítica
  • Un any més, Arç Cooperativa tornem a ser una de les entitats que patrocinem la formació perquè valorem iniciatives que fomenten l’apoderament col·lectiu en l’àmbit tecnològic i digital

El pròxim mes de març de 2022 arriba una nova edició del Curs Anual aFFaC. En aquesta ocasió, les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) aposten per aprofundir en l’educació i la sobirania digital. La formació vol fer-nos reflexionar sobre què suposa la gran quantitat de dades que les grans corporacions tecnològiques, també conegudes com a GAFAM, obtenen dels alumnes a través de l’ús de programes educatius gratuïts a les aules i als centres escolars.

El curs es desenvoluparà a través de cinc sessions amb la participació de persones expertes en control digital, drets i polítiques digitals, tecnologia i educació i programari lliure. Els seminaris se celebraran presencialment al Canòdrom – Ateneu d’innovació digital i democràtica de Barcelona durant el mes de març. L’aFFaC també oferirà la possibilitat de seguir la formació en línia a través de la Plataforma de Formació Online de l’aFFaC.

El cicle té la voluntat d’oferir recursos i eines per ampliar i compartir coneixements de la comunitat educativa. S’adreça al professorat i als equips directius dels centres educatius, al personal d’educació especialitzada, a les estudiants universitàries, a les famílies i a altres agents de la comunitat educativa. Per participar-hi, cal inscriure’s a través del següent formulari.

Un any més, Arç Cooperativa patrocinem el Curs Anual aFFaC. Ho fem conjuntament amb Previsora General, una Mutualitat de Previsió Social certificada amb el segell EthSI; la Fundación Goteo, entitat sense ànim de lucre creada per promoure iniciatives de transformació social a través de processos col·laboratius i ciutadans; i Platoniq, una plataforma de selecció i producció de projectes entre les noves tecnologies i la cultura.

aFFaC i Arç Cooperativa, una aliança per la transformació social

Des de fa quatre anys, l’aFFaC organitza el Curs Anual. Cada proposta està vinculada amb els principis i valors que vol promoure la federació: una educació de qualitat, equitativa, inclusiva, democràtica, coeducativa, sostenible i feminista. Les anteriors edicions del cicle han tractat l’educació inclusiva, la innovació educativa i la segregació escolar.

Enguany, la federació d’AFA més gran de Catalunya, impulsa un espai per formar-nos sobre sobirania digital a les aules i als centres educatius. En altres paraules, és una oportunitat perquè la comunitat educativa s’apoderi col·lectivament en l’àmbit tecnològic. Així, podrem avançar en el control i la gestió dels usos i els consums i crear iniciatives autogestionades.

Des d’Arç Cooperativa creiem que és imprescindible habilitar espais de formació i de debat per abordar aquesta temàtica des d’una perspectiva crítica i transversal. Per això, donem suport a la iniciativa, ja que creiem que propostes com aquesta són imprescindibles si volem avançar cap a una societat més democràtica, lliure i apoderada.

L’aFFaC i Arç Cooperativa hem teixit una aliança estratègica que ens permet avançar cap a la transformació social impulsant una economia que posa les persones al centre i donant suport a iniciatives transformadores de la federació i les AFA. El 2020 vam arribar a un acord per treballar exclusivament amb assegurances ètiques certificades amb el segell EthSI. Aquest pacte suposa un pas important en l’impuls de les assegurances ètiques i solidàries, un vehicle de solidaritat que fa aflorar beneficis socials a la comunitat.

A més a més, des d’Arç Cooperativa també donem suport a altres iniciatives impulsades des de la federació com els Premis aFFaC. Es tracten d’uns guardons que volen reconèixer les activitats i projectes de les AFA que fomentin una educació pública de qualitat, equitativa, inclusiva, gratuïta, democràtica, intercultural, feminista i ambientalment sostenible.