• La Literal tornarà els dies 21 i 22 de maig amb un centenar d’editorials i desenes d’activitats convertint-se en punt de trobada de la cultura crítica, transformadora i cooperativa
  • Arç Cooperativa som una de les entitats que donem suport a un esdeveniment que enguany suposarà una oportunitat per retrobar-nos i restablir els vincles comunitaris

Un any més, la Literal, la Fira d’idees i llibres radicals, omplirà el recinte de la Fabra i Coats de cultura transformadora i llibres radicals. La fira, que enguany celebra la seva 8a edició, acollirà un centenar d’editorials i al voltant d’una cinquantena activitats.

Des de l’edició del 2021, Arç Cooperativa som una de les entitats que col·laborem i ajudem a fer possible la Literal. L’esdeveniment converteix, any rere any, l’antiga fàbrica tèxtil del barri de Sant Andreu de Barcelona en un punt de trobada de la cultura i el pensament crític de la ciutat i el país.

I és que Arç Cooperativa i la Fira d’idees i llibres radicals compartim molts valors i principis que ens defineixen. L’esdeveniment promou una cultura comunitària, política i transformadora. Alhora, es tracta d’un espai de trobada d’editorials cooperatives i de l’economia solidària. A més a més, la fira vol enfortir les capacitats transformadores del món del llibre crític i potenciar el cooperativisme en el món editorial.

Si vols posar el teu granet d’arena per ajudar a consolidar la Literal, t’animem a participar en la seva campanya de micromecenatge.

La Literal, un espai de trobada comunitària, compromís i subversió

La Literal no és una fira de llibres qualsevol. Es tracta d’un esdeveniment amb una clara aposta transformadora impulsada des de l’economia social i solidària (ESS) per promoure una cultura comunitària i emancipadora. Un dels seus principals objectius és “generar noves persones lectores de pensament crític”. La fira vol dotar d’eines a la ciutadania i, en especial, a aquells col·lectius oprimits per contribuir a la transformació social.

La fira d’enguany suposarà el retrobament del món editorial, els moviments socials i la ciutadania i una nova oportunitat per restablir vincles comunitaris després de dos anys de pandèmia. La programació abordarà diferents temàtiques que abracen des de la transformació social, la literatura radical, la descolonització, el control social, el gènere, la nova ruralitat, el decreixement, la classe o la qüestió nacional, entre d’altres.

En motiu de la commemoració del centenari del naixement de l’escriptor i pensador valencià Joan Fuster, part de la programació pivotarà al voltant de les seves idees. En aquesta línia, les organitzadores li han dedicat el cartell de la 8a edició amb l’aforisme “un bon llibre sempre és una provocació”.

literal 2022 parades

Arç Cooperativa amb la cultura crítica cooperativa i l’economia solidària

Des de l’any 2021, Arç Cooperativa col·laborem i contribuïm al projecte de la Literal. I és que la fira va més enllà de la promoció d’una cultura i un pensament crític a través de llibres radicals i crítics. L’esdeveniment es fonamenta en molts dels principis i promou estratègies que han traçat l’acció d’Arç Cooperativa al llarg de les últimes quatre dècades. I és que la Literal funciona com a palanca que impulsa el sector editorial de l’economia solidària a través de la intercooperació i enforteix el mercat social del llibre des dels valors del cooperativisme.

La fira s’ha convertit en un aparador anual dels lligams existents entre la cultura i l’economia transformadora. Molts dels projectes editorials que hi participen són empreses cooperatives i de l’ESS. Des de l’organització, tenen clar que les formes d’organització col·lectives i democràtiques de les cooperatives es poden aplicar al sector cultural. D’aquesta manera, la Literal és també una mostra del mercat social i de les experiències de cooperació al voltant del món del llibre.

Literal 2022

Arç Cooperativa i KULT, una aliança per la cultura transformadora

El suport d’Arç Cooperativa amb la Literal s’emmarca dins d’un acord d’intercooperació més ampli amb KULT, una comunitat de cultura radical. L’objectiu d’aquesta aliança és promoure la pràctica dels valors del cooperativisme en projectes transformadors i de consolidació de l’ESS.

KULT és una iniciativa de pensament crític i acció transformadora que engloba Tigre de Paper, Bellaterra Edicions, Catarsi Magazín, Literal i una comunitat de més de 1.400 persones sòcies. El projecte ja ha teixit una xarxa amb més d’una seixantena de col·lectius i entitats que cerquem dinàmiques transformadores a través de la cultura i la comunitat.

La iniciativa organitza debats i converses regularment per compartir reflexions i experiències que contribueixin en el debat sobre el model cultural i les noves formes de la participació de les comunitats en la creació i difusió de continguts culturals.

kultcoop