• Les dades del Baròmetre de les Finances Ètiques 2021 reflecteixen la línia ascendent de les entitats de finances ètiques i demostren que són “actors clau per contribuir a un desenvolupament sostenible”.
  • Dins del sistema de finances ètiques, el sector assegurador ètic manté una bona salut i ja gestiona més de 4,7 milions de contractes d’assegurances a l’estat espanyol.

El passat 26 d’octubre, l’Observatori de les Finances Ètiques i Finançament Ètic i Solidari (FETS) van presentar una nova edició del Baròmetre de les Finances Ètiques. Es tracta d’un informe anual que recull des del 2007 l’estat i l’evolució de les finances ètiques i solidàries a l’estat espanyol.

El Baròmetre mostra com les finances ètiques i solidàries van mantenir la seva línia positiva de creixement dels anys anteriors malgrat el context social i econòmic desfavorable del 2021 marcat per la crisi derivada de la covid-19. En Sergi Salabert, responsable de l’Observatori, va destacar com “al sector financer, és possible créixer sense renunciar ni als valors ni als principis”, tal com recull l’informe.

Per la seva banda, en Jordi Via, president de FETS i soci fundador d’Arç Cooperativa, va posar l’accent en l’estratègia de les finances ètiques que és la d’acompanyar i donar resposta a la transició ecosocial. En aquesta línia, va ressaltar que cal continuar treballant perquè “els moviments socials percebin les finances ètiques com un instrument indispensable” de la seva tasca transformadora.

presentació baròmetre 2021

El sector assegurador ètic en creixement

El Baròmetre evidencia com l’any 2021, el sector assegurador ètic va gestionar més de 4,7 milions de contractes d’assegurança a l’estat espanyol. Aquesta xifra suposa un volum d’aportacions de gairebé 1.600 milions d’euros, un percentatge superior al 2,5% del total d’aportacions del sector assegurador.

Pel que fa a l’àmbit de la mediació, les corredories d’assegurances ètiques ja vam gestionar un volum superior als 14,5 milions d’euros de les aportacions i 24.500 contractes. Aquestes xifres suposen un increment respecte a l’any anterior.

Salabert, responsable de l’Observatori, va destacar com les inversions del sector assegurador ètic estan concentrades, principalment, a inversions de renda fixa. Per altra banda, les inversions de renda variable, només suposen el 0,25% davant del 7% del sector assegurador convencional.

En l’edició d’enguany s’ha volgut donar més visibilitat al segell EthSi d’assegurança ètica i solidària incloent-lo com un indicador al suplement d’experiències i projectes finançats que recull el Baròmetre.