• Una quarantena de cooperatives, entre les quals hi ha Arç Cooperativa, unim esforços per avançar cap a la justícia energètica i la transició ecosocial.
  • Participar en aquest segell de qualitat reforça l’aposta estratègica d’Arç Cooerativa per la transició ecosocial i la intercooperació com la millor manera d’arribar-hi.

Impulsar les comunitats d’energia local en forma de cooperativa, avançar cap a la transició ecosocial i guanyar justícia energètica. Aquests són els tres objectius principals que han dut una quarantena de cooperatives de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) a crear el segell de qualitat CEL Coop. Sota aquesta marca, sumarem esforços per oferir un acompanyament integral a totes les persones i entitats -públiques o privades- que vulguin crear una Comunitat d’Energia Local (CEL) cooperativa o que ja estiguin en procés de constitució. 

La iniciativa arriba en un moment en què, a Catalunya, cada cop hi ha més CEL. Es tracta d’iniciatives col·lectives que neixen amb la fita de generar energia renovable -elèctrica o tèrmica- i destinar-la a l’autoconsum, a entitats que tenen necessitats energètiques o a col·lectius que es troben en risc de pobresa energètica.

Amb la constitució de CEL Coop, el cooperativisme reivindica el model cooperatiu com la fórmula que més s’ajusta a l’hora de crear una comunitat energètica local. Sumant el cooperativisme a les CEL, el resultat que s’obté és una entitat oberta i participativa que es regeix de forma autogestionada i que treballa a favor de la sobirania energètica, l’impacte social, la justícia energètica i la governança compartida i democràtica.

Troba més informació sobre les comunitats d’energia local cooperatives i sobre el segell CEL Coop aquí.

Arç Cooperativa, compromesa amb les CEL i la transició ecosocial

A principis de 2023, Arç Cooperativa vam presentar un programa assegurador per a les comunitats energètiques. Aquesta oferta va ser fruit de dos factors. Per una banda, de la nostra expertesa i especialització en la gestió d’assegurances per a instal·lacions d’energia renovable i per a entitats de l’economia social i solidària. Per altra banda, des del nostre compromís en oferir productes i serveis específics per aquells sectors vinculats amb la transició ecosocial.

Tal com vam recull el nostre últim marc estratègic, a Arç Cooperativa hem decidit que la nostra activitat estigui al servei d’una economia que tingui com a objectiu aturar la degradació del planeta, combatre les desigualtats i situar la sostenibilitat de la vida al centre.

Formar part de CEL Coop ens permet satisfer les necessitats asseguradores de les CEL amb l’objectiu d’avançar cap a la fi dels combustibles fòssils des de valors de la democràcia, l’autogestió i l’impuls d’una economia local i justa. Alhora, enxarxar-nos amb altres cooperatives de treball ens facilita posar en pràctica, una vegada més, la intercooperació com la manera més lògica de relacionar-nos amb altres cooperatives i sumar esforços amb un objectiu comú.